veel gestelde vragen

Ilumnia luidsprekers hebben de afgelopen jaren een solide reputatie opgebouwd betreffende state-of-the-art audioweergave. Getuigen daarvan zijn de vele lovende reviews maar nog belangrijker, de steeds groeiende groep van liefhebbers die de stap naar Ilumnia reeds gezet hebben.

De unieke LEMS driver heeft een volledig zwevende en zeer lichte conus van amper 15 gram totaal bewegende massa. Zwevend wil zeggen dat hij geen fysieke ophanging meer heeft in de vorm van een rolrand en spider, maar in plaats daarvan een electro-magnetische ophanging die bovendien 100% lineair is over het volledige bereik van de conus. Dit is uniek in de wereld. Deze lineariteit zorgt voor de laagste vervormingscijfers ooit gemeten bij een elektro-dynamische luidspreker driver.

De combinatie van een lichte massa en volledige bewegingsvrijheid maakt dat de conus een zeer lage inertie kent en dus bliksemsnel kan accelereren (het vermogen om vanuit stilstand te “vertrekken”) én een zeer lage kinetische energie heeft (en dus zeer snel kan “stoppen”). Bovendien zorgt de afwezigheid van een fysieke ophanging ervoor dat er niets van het delicate muzieksignaal geabsorbeerd wordt door de ophanging zelf.

Snelheid en lineariteit zijn volgens de ontwerpers van Ilumnia de 2 belangrijkste eigenschappen waaraan een driver moet voldoen. Zij zijn de ingrediënten voor hoge resolutie (=snelheid) en een vervormingsvrije (=lineariteit) weergave. Wanneer aan deze twee parameters voldaan is heb je de sleutel tot een natuurlijke en realistische weergave van geluid. De LEMS is ontworpen met als doel om alle elementen die in de weg staan van deze 2 parameters te elimineren uit het ontwerp van de klassieke luidsprekerdriver. 7 jaar heeft het hen gekost en de LEMS driver is het resultaat.

Al deze kenmerken van de LEMS te samen zorgen voor een supersnelle-, dynamische-, en volledig vervormingsvrije- en compressie loze weergave. Hierdoor lijkt het geluid direct en op natuurlijke wijze vanuit de bron te komen in plaats vanuit een driver.

Ilumnia luidsprekers combineren een moeiteloze- en realistische luisterervaring met een bijzonder ontwerp en ambachtelijke productie.

De Magister MK2 heeft een verder geperfectioneerd filter, dat nog steeds eenvoudig in ontwerp blijft en verder zijn er verbeterde mogelijkheden voor een optimale afstemming van de luidspreker op de luisterruimte.

Ilumnia had als uitdaging om alle fouten van dynamische luidsprekers te elimineren. De zwevende conus heeft de meeste fouten, zoals vervorming, compressie, non-lineair gedrag, traagheid en resonantie weggenomen. Bleef over het zogenaamde Doppler effect, waar 2-wegs dynamische luidsprekers  last van hebben. Dit effect laat zich het beste uitleggen als een vervorming in het geluid dat optreedt als een hoge- en een lage toon op hetzelfde moment door dezelfde driver (de mid-laag driver) worden weergegeven. De toonhoogte van het hoog neemt dan toe hoe verder de conus als gevolg van de lage toon uitslaat en andersom. Het is vergelijkbaar met het geluid van een trein die voorbij rijdt. Die verandering in toonhoogte is echter alleen hoorbaar als je het hoort in de richting van het bewegende object (de conus die recht voor je hangt of de trein die “recht op je afrijdt”. Als de conus een andere kant op straalt (bijvoorbeeld naar boven), dan is dit effect niet waarneembaar (net zoals als je 500 meter van de spoorbaan afstaat). De Ilumnia LEMS driver is op de Magister onder een hoek van 9 graden bovenop de kast geplaatst (bij Vocalis 13 graden) om dit Doppler effect nagenoeg op te heffen. Daarmee is de Ilumnia eigenlijk een omni-directionele luidspreker, maar ook weer niet helemaal. Daarover lees je in de volgende vraag.

Omni-directionele luidsprekers – ook rondstralers genoemd – hebben mooie klankeigenschappen, zoals met name het realisme en de enorm mooie ruimtelijkheid en luchtigheid. Een belangrijk nadeel bij de traditionele rondstralers is hun gevoeligheid voor de ruimte-akoestiek (weerkaatsing van met name de achterwand) en de minder goede plaatsing/focus van stemmen en instrumenten. Door een schuine plaatsing van de Ilumnia LEMS driver  bovenop de kast zijn er absoluut de mooie klankeigenschappen van de rondstraler. Er zijn echter twee aanpassingen die ervoor zorgen dat de nadelen van een rondstraler bij Ilumnia afwezig zijn. Ten eerste vindt door de ietwat schuine plaatsing van de driver (i.p.v. loodrecht op de kast) weerkaatsing veel minder plaats. Ten tweede is bij Ilumnia de tweeter precies boven het hart van de conus geplaatst, waardoor de combinatie van de drivers in feite weer een puntbron vormen, waardoor de plaatsing weer hersteld wordt. Het enorme realisme en luchtigheid blijven daarentegen mooi behouden.

Het antwoord is eigenlijk simpel: dat kunnen wij voor je doen. Bij aflevering, maar eventueel ook al bij een eerdere luistersessie bij je thuis, die wij je graag aanbieden. Voor deze luistersessie kun je je hier aanmelden. De afstemming kun je uiteraard met behulp van de uitgebreide handleiding ook zelf doen.

Wij vinden dat luidsprekers altijd  het beste in de eigen omgeving beluisterd kunnen worden, omdat dat de akoestische omgeving is waar ze komen te staan en waar ze dus volledig tot hun recht moeten komen. En ook de match met de andere apparatuur moet goed zijn. Daarom adviseren wij om uiteindelijk een luistersessie bij je thuis te doen en wij zijn graag bereid om met de Magister MK2 of de Vocalis naar je toe te komen. Wij kunnen dan ook helpen met de optimale afstelling van de luidspreker op de ruimte.

Wij suggereren daarom om eerst kennis te maken met Magister MK2 en Vocalis in een Ilumnia demoroom en om daarna te bepalen welk model u thuis wilt beluisteren. Een afspraak is zo gemaakt. Natuurlijk is een afspraak direct bij je thuis ook mogelijk. 

Een afspraak is snel en makkelijk te maken op deze pagina.

Eigenlijk elke versterker van 20-250 Watt, maar de Ilumnia luidsprekers spelen ook geweldig op bijvoorbeeld 300B buizenversterkers van ca. 2×5-8Watt en zelfs op de 2A3 buizen van ca. 2x3Watt, al zal er op de laatste geen concert volume bereikt gaan worden. Maar de weergave blijft altijd even verfijnd en bovenal snel, lineair en onvervormd.

Daarbij is de Magister MK2 nog eens extra versatiel, omdat op de power supply de stijfheid van de magnetische vrijhangende conus ook nog eens afgestemd kan worden op het soort versterker voor een optimale prestatie. De stijfheid van de conus kan aangepast worden op de dempingsfactor van de versterker (stijver voor buizen, losser voor transistor). Een unieke feature in luidsprekerland, mogelijk gemaakt door het gepatenteerde LEMS concept.

De LEMS driver behuizing is in hoge industriële kwaliteit gebouwd met hoge kwaliteit materialen. Deze zal dus niet makkelijk kapot gaan. De zwarte piramidevormige lichtgewicht papieren conus is sterk en duurzaam, maar het is en blijft het meest gevoelige deel van de driver (overigens net zoals elke andere luidsprekerconus). Toch kan deze conus veel aan en een uitslag van 8mm vormt geen enkel probleem, hetgeen betekent dat er op behoorlijk harde volumes gespeeld kan worden. Natuurlijk kan ook deze conus overbelast worden en de grens ligt bij onze conus rond de 200 Watt belasting. De grens zal zich echter direct laten bemerken, doordat de conus zichtbaar en hoorbaar tegen de neopreen demper begint te trillen. Mocht het toch zover komen dat de conus beschadigd is (door overbelasting of ander onheil), dan is deze overigens goed te vervangen door onze reparatieservice.

Ilumnia geeft een standaard fabrieksgarantie van twee jaar, waarbij foutief gebruik is uitgesloten.

Voor Ilumnia Luidsprekers geldt de gangbare garantie van 2 jaar met uitsluiting van onjuist gebruik. De luidsprekers zijn uiterst duurzaam en met de beste kwaliteit materialen gebouwd. 

Vocalis 1

Luistersessie thuis of bij ons?

Laat je e-mailadres achter en wij nemen concact met je op!