luidspreker
componenten

traditionele driver =
traditionele vervorming

Elke dynamische luidspreker vervormt en comprimeert aan de bron

De 3 voornaamste luidspreker componenten kent iedereen : de kast, het filter en de drivers. Maar zelfs de allerbeste kast, het fijnste filter en de meest exotische materialen kunnen de vervorming die bij de bron ontstaat niet compenseren, en die bron is de luidsprekerdriver zelf. We hebben het over de volgende problemen:

Energie absorptie

Een surround en spider zorgen voor de ophanging en demping van de luidsprekerconus. Maar tegelijk houden ze deze conus ook letterlijk tegen door hun mechanische eigenschappen. Hierdoor absorberen ze energie waardoor het muzieksignaal aangetast wordt. Niet alle energie wordt dus omgezet in beweging en geluid. Gevolg : er gaat detail (lees energie) uit het muzieksignaal verloren. Maar erger nog, deze energie wordt omgezet in niet gewenste en veelal ongecontroleerde resonantie.

Wij noemen dit de energy-to-movement ratio. Ofwel, in welke mate wordt de energie van het muzieksignaal omgezet in effectieve beweging van de conus – en alleen de conus -.

Impact op de lineariteit en compressie

Des te groter de axiale uitslag van de conus, des te harder moet het materiaal van de spider en surround uitzetten en tevens veranderd de hoek t.o.v. het spreekspoel, deze krachttoename moet lineair opgebouwd worden maar door dit fenomeen gebeurt dit parabolisch. Dit veroorzaakt compressie en niet-lineariteit van de driver bij toenemend geluidsniveau. Bij gevolg klinkt muziek verschillend bij laag en hoog geluidsniveau.

Impact op vervorming

Daarnaast trillen ze ook mee. Hierdoor genereren ze vervorming door faseverschuivingen. Maar ze hebben ook een eigen resonantiefrequentie die ook weer voor vervorming kan zorgen. Als je een oude driver thuis hebt liggen en je zou de conus verwijderen en hem zo laten spelen hoor je exact hoeveel vervorming een spider introduceert.

Energieoverdracht aan omliggende componenten

Tenslotte geven ze ook energie (resonantie) door aan het chassis en bijgevolg ook de luidsprekerbehuizing.

Conclusie

In veel hedendaagse high-end ontwerpen zien we extreem dure toepassingen met exotische materialen. Vaak om bijna verwaarloosbare problemen in de marge op te lossen. De nadelen van een spider en surround situeren zich duidelijk niet in de marge. Hier valt de echte winst te halen.

Een gevoelige sprong in weergavekwaliteit kon dus maar bereikt worden als we de bron van deze nadelen konden elimineren. Want zoals het spreekwoord zegt : het is beter te voorkomen dan te genezen.

En dat hebben wij bij Ilumnia dan ook gedaan, vandaar onze slogan “Less is more”

less is more=LEMS

De door ons ontwikkelde en gepatenteerde 20cm LEMS (Linear Excursion Motor System) driver, zonder surround en zonder spider, kent deze nadelen niet. Daarmee geloven wij vandaag te beschikken over de allerbeste driver ter wereld.

Een technisch en industrieel huzarenstukje opgebouwd uit wel 69 precisie componenten waarvan 80% op maat ontwikkeld werd, tot dikwijls tientallen keren opnieuw toe. De cliché slogan “cost-no-object” is hier meer dan ooit van toepassing.

Hieronder beschrijven we kort z’n belangrijkste eigenschappen.

’s wereld snelste driver

 • Geen energieabsorptie van het muzieksignaal door spider en surround
 • Zeer lage bewegende massa : slechts 15 gram voor former, spoel, conus, closing ring en strands
  • Dus een zeer lage kinetische energie van de bewegende massa
  • Minder problemen met inertie
 • Optimale transient response in het midden en laag frequentiegebied
 • Excellente power response karakteristieken

Electro-magnetische ophanging

De functie van de spider hebben wij vervangen door een electro-magnetische ophanging en demping. Deze is bovendien variabel in te stellen zodat je de luidspreker perfect kan aanpassen aan de versterker.

Ben je buizenliefhebber dan kan je de ophanging wat strakker zetten waardoor je een strakker en beter gecontroleerd laag krijgt. Hiermee compenseer je de dikwijls de wat zwakkere controle van een buizenversterker.

Wanneer je bij gebruik van een transistorversterker de ophanging wat lichter zet krijg je een mooier laag met meer souplesse. Veel mensen vinden hun luidspreker niet met hun versterker matchen, dit is één van de redenen. Maar met de Ilumnia Magister heb je de garantie van een goed huwelijk!

De kenmerken :

 • Géén eigen resonantie in het hoorbare frequentiegebied
 • Méér dan 99% lineair over het gehele uitslaggebied van de conus, hij klinkt altijd hetzelfde, ongeacht volume en volledig zonder compressie
 • Regelbaar en dus aanpasbaar aan de aangesloten versterker
 • Volledig zwevende ophanging van de conus en dus geen mechanische verbinding met het chassis (buiten de signaaldraad naar het spoel natuurlijk, maar dit is verwaarloosbaar)

Piramidaal gevormde conus

 • Voor een geoptimaliseerde afstralingskarakteristiek
 • Omnidirectionele afstraling met exceptionele in-room near- en far-field power response
 • Veel minder doppler effect op luisterpositie (tot 300% minder tov directionele 2-weg luidspreker)
 • Omdat we geen spider hadden konden we kiezen voor deze niet conventionele vorm waarbij de motor zich vlak onder de conus bevindt. In vergelijkende testen waarbij we dezelfde technologie toepasten maar dan in combinatie met een klassiek gevormde conus en directionele opstelling van de driver kwam naar voor dat een omni-directionele opstelling gecombineerd met deze conusvorm een meer realistische soundstage kon opbouwen. “Form follows function” is hierbij de drijfveer geweest.

Voor de conus hebben we geëxperimenteerd met papier, composiet, kevlar, koolstofvezel en aluminium en zelfs variaties waarbij materialen gemixt werden. Hard geïmpregneerd papier bleek voor ons de beste keuze. Daar is geen wetenschappelijke uitleg voor en er bestaat wellicht geen goed of slecht. Elk materiaal heeft z’n voor- en nadelen maar zoals men zegt : The proof is in the pudding

Decompressiekamer

De functie van de surround hebben we vervangen door gebruik te maken van een sluitring in combinatie met een decompressiekamer.

Voordelen :

 • geen vervorming afkomstig van een surround
 • geen energieabsorptie
 • eliminatie van niet-lineair gedrag
 • de mogelijkheid om een lichtere conus te gebruiken omdat er geen tegenkracht aan de buitenkant van de conus uitgeoefend wordt zoals bij een surround wel het geval is.

Al deze innovaties hebben geleid tot ’s wereld snelste en meest zuiver klinkende luidsprekerdriver.

Of deze state-of-the-art driver in een al even mooie en doordacht ontwikkelde luidspreker dan ook werkelijk beter klinkt?

Dat kun je alleen maar bepalen door te luisteren en dat kan zelfs bij jou thuis, maar natuurlijk in onze luisterruimte. 

Nieuwsgierig? Maak dan hier een vrijblijvende luisterafspraak.

Ultra snel

De volledig vrijhangende conus zorgt voor optimale micro- en macro dynamiek, een hoog oplossend vermogen en veel detail.

Vervormingsvrij

Doordat de conusbeweging door niets gehinderd wordt is de weergave volledig natuurlijk en zal zij nooit vermoeiend worden.

Volledig lineair

De weergave zal dus altijd hetzelfde zijn - ongeacht het volumeniveau en/of de dynamiek - en bovendien met 0% compressie.

Vocalis 1
Luistersessie thuis of bij ons?

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op!