REVIEW - Pass Labs INT-15 Versterker

– Geschreven door Tom Nuyts –

De INT150 is een versterker naar mijn hart. Ik heb vroeger al een keer de X250.5 eindversterker uit dezelfde serie gehad. En ook over die versterker schreef ik dat hij mijn Gamut D200 versloeg en daarmee ook vrijwel elke andere transistor eindversterker die ik gehad heb.

De INT150 staat ook al vrij lange tijd redelijk hoog op mijn verlanglijstje. Waarom? Omdat deze versterker een gelijkaardige eindtrap heeft als die van de X250.5 (in feite is de eindtrap van de INT150 integraal die van de X150.5 eindversterker). Dus qua topologie hebben we hier te doen met een oude bekende. Hieraan is dan ook nog eens een voorversterking van Pass gekoppeld. En zoals vaak is er dan een bepaalde synergie aanwezig. Daar komt bij dat een geïntegreerde versterker eigenlijk een bijkomend voordeel heeft van minder interlinks en kortere signaalpaden. Less is more. Het grote voordeel van afzonderlijke componenten is uiteraard vaak de grotere en meer verzorgde voeding. Én de mogelijkheid om verschillende merken en modellen te combineren.

Ook wat overspraak betreft zijn afzonderlijke componenten soms beter (niet altijd). En natuurlijk het oogt ook wel een stuk ‘serieuzer’ als je aparte voorversterking en monoblokken hebt staan met dikke bekabeling ertussen.

Maar wat als je een geïntegreerde zou hebben die wel de voordelen van geïntegreerd heeft maar niet de nadelen zoals hierboven beschreven? Wel, het is net dat wat ik van de INT150 verwacht. Nelson Pass kennende gaat hij geen halfslachtige oplossingen verzinnen omdat de kast te klein is. De voorversterker in de INT150 is eigenlijk niet helemaal een actieve pré maar eigenlijk ook geen passieve pré. Eerder een actieve buffer die voorzien is van een zeer goede analoge weerstandsladder als volumecontrole. Hier heeft Pass dus ook weer een oplossing geïmplementeerd in een stijl die hem eigen is, zonder een compromis te sluiten. Hij blijft nu eenmaal een meesterlijk ontwerper.

De INT150 lijkt wel een versterker te zijn die het principe “less is more“ belichaamt maar niet in die mate dat “less” ook effectief “less” wordt door bijvoorbeeld een gebrek aan vermogen. Want vermogen heeft deze versterker wél genoeg. Meer nog, hij klinkt als een ongelooflijk krachtige en zware versterker, net zoals de X250.5. Maar omdat hij met “slechts” 150 watt per kanaal in combinatie met de SuperSymmetry topologie toch niet onnodig veel en complexe circuits bevat blijft hij ook zeer subtiel en geraffineerd klinken.

Verder las ik over deze versterker ook dat hij zéér open klinkt (zoals alle Nelson Pass produkten trouwens, ook de firstwatt versterkers), eerder een Scandinavische afstemming heeft dan een Amerikaanse, én dat hij zeer dynamisch is op zowel micro als macro niveau.

Dat klinkt dus als een zeer snelle, geraffineerde, beschaafde én opwindende versterker tegelijk. Dat lijken tegenstrijdige eigenschappen maar de beste sets die ik heb samengesteld bewijzen dat je al deze eigenschappen kan verenigen als je de perfecte balans ertussen weet te hanteren.

Mijn ervaring is dat de Pass INT150 al deze wensen weet in te vullen en een perfecte harmonie weet te bewaren tussen snelheid en rust, detail en vloeiendheid, een krachtig en diep laag, maar niet overheersend en een zwarte achtergrond maar toch met behoud van cohesie tussen de verschillende stemmen en instrumenten.

Daarnaast is hij een precisie instrument wat de soundstage werkelijk pinpoint kan renderen. Zeer groot, diep, wijd en holografisch, doet me een beetje denken aan de Esoteric F05. Die laatste was bijna de perfecte versterker maar mistte helaas wat body en warmte in het laag. De pass weet de virtuoze eigenschappen van de Esoteric F05 aan te vullen met een strak en een zeer mooi gecontroleerd laag. Ook in het mid-laag is er wat meer body waar te nemen waardoor hij nog steeds helder en open klinkt, maar niet klinisch of dun. Men schrijft dat hij een scandinavische afstemming heeft en de vergelijking met Scandinavische versterkers is niet uit de lucht gegrepen.

Ik moet er eigenlijk niet over nadenken : dit is by far een van dé beste geïntegreerde versterkers die ik gehad heb. Hij heeft alle verwachtingen die ik had ingelost en zelfs overtroffen. Die verwachtingen waren al hoog gespannen op basis van mijn persoonlijke ervaringen met Pass en wat ik erover gelezen had. De INT150 is een pracht van een geïntegreerde versterker die een uitzonderlijke mooie mix van sterktes tentoon weet te spreiden die je zelden allemaal tesamen in één ontwerp tegen komt.

Al bij al een fantastische mooie en goede versterker. Prachtig op de Ilumnia Magister.

gratis ebook - het complete verhaal achter ilumnia
Ilumnia Ebook