Serblin Frankie Plus & Ilumnia - Verrassende Combi

– Geschreven door Frank Essink –

Sinds kort spelen wij de Ilumnia Magister MK2 op de nieuwe Serblin and Sons Frankie Plus versterker. Een zeer verrassende combinatie moeten we zeggen.

Waarom zo verrassend? Dat heeft meerdere redenen.

Allereerst het prijspunt van €3.250,-voor deze versterker  uit de stal van de neven van Franco Serblin (de vermaarde Sonus Faber luidsprekerontwerper, die later ook onder eigen merk beroemde luidsprekers heeft ontwikkeld), dat op zijn zachtst gezegd een tot nu toe verborgen koopje in high end land lijkt te zijn. Of dit lang gaat duren kan niemand met zekerheid zeggen, maar wij spelen Ilumnia vaak op veel duurdere versterkers (tot wel 10-20 keer zo duur) en heel eerlijk gezegd klinken die lang niet 10-20 keer zo goed op Ilumnia. Ik waag zelfs te zeggen dat ze allemaal nog geen 2 keer zo goed spelen en sterker nog, de Frankie speelt vaak op hetzelfde niveau dat echt high end genoemd mag worden.

Ten tweede zijn wij altijd geneigd om te zeggen dat Ilumnia het best speelt op top buizenversterkers van exclusieve signatuur. Hoe kun je dan een simpel A/B klasse concept daar tegenaan zetten zou je je afvragen. Dat gaat nooit de subtiliteit, ambiance en emotie van dure buizenversterkers bereiken toch?

Tot onze “schrik” moeten we constateren dat de Frankie de laatste paar procent van deze kwaliteiten misschien niet helemaal haalt, maar ja, we hebben het hier over een klasse A/B versterking met een prijskaartje dat niet in de buurt van onze dure buizenversterkers komt en bovendien zeer volledig is uitgerust met een hoogwaardige DAC, streamer en MM/MC phonotrap (inclusief dipscwitches voor finetuning).

De Serblin Frankie sluit in alles naadloos aan bij Ilumnia speakers

Wat vooral opvalt aan de Serblin Frankie is de ongelooflijke neutraliteit, snelheid, power en de complete tonale balans en juist dat maakt hem zo’n goede combi voor onze Ilumnia luidsprekers. Deze hebben juist een versterker nodig die recht doet aan hun geweldige snelheid, lineariteit en dynamiek (micro en macro).

Wij zijn dus zeer enthousiast en wagen het zelfs om bij de Serblin Frankie te spreken van een out of the box referentieversterker. Simpelweg omdat je dit niet verwacht bij dit ontwerp en dit prijspunt. Het maakt de drempel tot een echt high end audio systeem werkelijk een stuk kleiner en dat laatste is toch wat we eigenlijk allemaal willen.

Maar wederom zit de proof in the pudding en moet je het horen om het te geloven. Daarom nodigen we audio leifehbbers om de combinatie te komen beluisteren bij ons in Den Bosch of Son, maar willen we zeker op afspraak een luistersessie in de eigen luisteromgeving doen (hoeft niet per sé met de Frankie – mag ook op de eigen versterker natuurlijk, maar we nemen de Frankie sowieso mee…).

Om een gratis en vrijblijvende luisterafspraak te maken klik je hier.

PS. De Frankie versterkers zijn bij ons te koop vanaf €2.750 voor de versterker met phonotrap tot €3.250 voor de uitvoering met DAC/Streamer.

gratis ebook - het complete verhaal achter ilumnia
Ilumnia Ebook